
Allt material på sidan tillhör admin.
MITTMALMO
ALTERNATIV KULTUR FÅR PLATS

DE UPPLYSTA - lokstallarna blir forskningsstation i In Sites senaste uppsättning
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
MEDVERKANDE: Gabriel Flores Jair, Peter Öberg, Elin Rusk och Emma Ribbing
MANUS: Maria Reihs
REGI: Matthias Hahne Thorbjörnsson
KOREOGRAFI: Emma Ribbing KOMPOSITION: Stefan Klaverdal
LJUSDESIGN: Ilkka Häikiö
I samarbete med: In-Discourse, Jernhusen och Utskottet
Med stöd av: Malmö Stad, KUR, Kulturrådet, Sveriges författarfond, ABF Malmö och Region Skåne
Bilderna är tagna under en repetitionen då inga kostymer användes
Mittmalmo fick möjligheten att träffa regissören Matthias Hahna Thorbjörnsson och koreografen Emma Ribbing och kika på när de repeterade några av scenerna från den interaktiva föreställningen De Upplysta som Teater InSite ger. Jag träffar Mattias, Emma och skådespelarna utanför ett av lokstallen i Kireseberg.
Teater InSite är en platsutforskande, platsspecifik och interaktiv teater som grundades 2007. Teatern flyttar scenen från de vanliga teatersalongerna ut till miljön runtomkring oss. I föreställningen vill de bryta den fjärde väggen och arbeta med att synliggöra publiken, besökaren ska inte bara vara åskådare. Manuset är specialskrivet av Maria Reihs och är en metaforik Sci Fi- framtidsskildring av boken Mörkrets Hjärta från 1902. Jorden får i föreställningen besök av K Research institute för gravitationell partikel och våg-forskning som kommer från en annan dimension.
Efter att hälsat runt på de medverkande börjar repetitionen. Jag får rollen som besökare och blir inbjuden att delta i första scenen. Där jag först blir skannad innan jag får lov att kliva in i ett stort rum. Kontrollen är hård, jag blir iakttagen från olika håll, sedan får jag ett armband som visar vilken grupp jag tillhör. Även om det bara är en repetition känns det märkligt att vara mitt i händelsen, upplevelsen blir intensivare tack vara att det inte finns någon självklar skådeplats utan allt är en del av scenen, jag är en del av det hela. Om det inte funnits några åskådare hade väl inte platsen varit en teater, eller? Jag får flashbacks från dataspelet Half-Life under tiden som de sista ”besökarna” får sina armband och strax därefter presenterar intendenten vad som komma skall.
Iden till pjäsen har Matthias haft sedan han såg Mörkrets Hjärta i Halmstad för tjugofyra år sedan. Med teatern vill han att åskådaren ska få chansen att uppleva något som även kan ge en större tanke. Meningen är att teatern inte ska ta slut efter föreställningen, utan finnas kvar hos besökaren. Mattias kallar föreställningen för samhällsdebatterande, med teatern som hjälp vill han belysa och beröra aktuella ämnen.
Boken Mörkrets Hjärta handlar bland annat om hur ett vi och ett dem skapas under kolonialtiden i Kongo för att distansera människor från varandra. Koreografen och skådespelaren Emma Ribbing menar att om teatern bara skulle kritisera samtiden får det inte tankarna att gå vidare, de vill att publiken själva ska reflektera över samtiden vi lever i. Historien och framtiden kan vi analysera på distans, men när det kommer till samtiden vi lever i är det svårare att se sin egen roll. Eller vågar vi ens göra det?
De är också noga med att klargöra att besökaren själv avgör hur mycket hen vill interagera, om hen vill kan man titta på avstånd, men hen kan även välja att vara mitt i händelsen. Det är en utmaning för skådespelarna att snabbt läsa av publiken, inte som grupp utan som individer. Hur länge kan skådespelaren interagera med en ur publiken utan att det ska bli fel ? Alla som ser teatern kommer uppleva teatern på olika sett, det går heller inte att veta i förväg vilken reaktion föreställning kommer få. Regissören Matthias fortsätter med att han ofta har en bild om hur publiken ska bete sig, det stämmer aldrig med hur det blir.
Efter första scenen hoppar jag en del i historien och blir satt i ett stort rum, där jag får lära känna K Institute närmare och teaterns kopplingar till Mörkrets Hjärta blir tydligare. Det är speciellt att återigen vara en del av en annan verklighet än den vanliga. Hur långt kan verkligheten förskjutas och går det verkligen avgöra vad som är vad?
Även om jag bara upplevt en liten, liten del av föreställningen är jag imponerad av det jag sett och känt. Matthias förklarar vidare att de kommer att nyttja stora delar av miljön runt lokstallarna vilket jag redan nu innan upplever som en spännande plats. Men som antagligen bara kommer att bli ännu mer mystiskt och outforskad när mörkret lagt sig och föreställning på riktigt förvandlar miljön till en plats för expriment.
De Upplysta har premiär på Södra Bulltoftavägen 51 den 29 april 20:30.
Biljetter och mer informarmation på www.teaterinsite.se eller Teater InSite Facebook sida.
January 31, 2018
Nobes Bodega
December 02, 2017
Goodboy Gustav
November 24, 2017
Manifestation mot slavhandeln
November 17, 2017
Limmerskan på Dockteatern